Angol nyelvtanulás hatékonyan

A hatékony nyelv tanulásában segítek neked, akár kezdő vagy akár haladó. Értékes tanácsokkal, ötletekkel, feladatokkal látlak el, ami könnyebbé és hatékonyabbá teszi számodra a nyelvtanulást, valamint angol nyelvű országok kultújáráról olvashatsz érdekességeket, amelyek hasznosak lehetnek munkavállalóknak, turistáknak egyarán, és megkönnyíthetik angol tanulásod. www.onlineangol.com

Friss topikok

nincs szükség csodaszoftverre vagy csodamódszerre

2008.10.21. 15:11 Noéadmin

A legfontosabb eszköz, akár hiszed, akár nem: egy mp3 lejátszó. Ha nincs, szerezd be, ma már pár ezer forintért kapható. Ha van, használd.

Az első és legfontosabb a nyelvnél a külső inger, azaz naponta érjen téged angol szöveg. A legjobb szóbeli, de persze az se rossz, ha naponta olvasol. Lehet zene is, de általában a zenénél nehéz a szövegre koncentrálni. Rengeteg fantasztikusan jó és érdekes honlap van az interneten, ahonnan csak le kell töltened jobbnál jobb és érdekes szövegeket, és már hallgathatod is.

Sokakat zavar, hogy nem értik, de ezen túl kell esni. Hallgatni kell, sokat. Amikor gyerekként belecsöppentél ebbe a világba, akkor se értetted az anyanyelved, de megszoktad, és elkezdtél beszélni, nem?

Lehet, hogy most felhördülsz: az nem ugyanaz. Hát persze hogy nem. Nem is azt mondom. De ha picit is hasonló körülményeket tudsz teremteni, és persze nem napi 10-12 órában, akkor már nyerő helyzetben vagy.

Mondok egy példát, hátha ennek jobban hiszel. Én akkor szembesültem ezzel az eredeti és mindenkinél működő módszerrel, amikor jött hozzám egy tanuló azzal a kéréssel, hogy 1 hónap múlva középfokúznia kell, és segítsek. Nem tudom, miért de elvállaltam, pedig nem szoktam. Nem szeretem a határidős munkákat, és szeretek a tudásért tanítani, nem a vizsgára. Nálam az első mindig a tudás. Sose engedek tanulót vizsgázni tudás nélkül.

Ez a tanulóm tényleg nagyon keveset tudott. Valami rémlett neki a középiskolából, de máshol sose tanulta. Igazából még alapfokra sem engedtem volna el - és az se semmi -, nemhogy középfokra.

Szóval, alig tudott megszólalni, érteni pedig egyáltalán nem értett szinte semmit, még ha lassan beszéltem, akkor sem, a magnó pedig akár kínaiul is mehetett volna. Felírtam neki receptbe:), hogy minden nap minimum fél órát hallgasson angol szöveget. Nem baj, ha nem érti.

Munkába menet, jövet stb. bőven van időd ilyesmire, sokszor várakoznod is kell, vagy az autódban ülve várod, hogy zöldre váltson a lámpa.

Visszatérve tanulómra, hihetetlenül gyorsan fejlődött a szövegértése és a beszédkészsége. És láss csodát, a nyelvtannal sose foglalkoztunk komolyabban. Néha pár dolgot kijavítottam, de ez sose ment a beszéd rovására, vagy megálltunk és pár mondatban elmeséltem neki a különbségeket. Ennyi.

Túl egyszerű, hogy igaz legyen? Azóta csak ezt javaslom mindenkinek, és észreveszem, ha valaki nem fogadja meg a tanácsom. Az emberek még mindig a magolós, unalmas tanulásban hisznek, meg a relaxációs, hipnózisos csodákban, és elfelejtik azt, ők hogyan tanultak meg egy nyelvet. Ne érts félre, nem akarlak lebeszélni a más módszerekről, de miért kell, hogy unalmas legyen a tanulás. Azt sem jelenti, hogy az olvasást, nyelvtant stb. hanyagolni kellene. Csak a sorrendet ne felejtsd el:
 

1. csak halld meg az angol szövegeket

2. figyelj oda, pár szót már biztos értesz

3. kezd el használni azt a keveset, ami van

4. kezdj el olvasni, írni és szótárt használni 

 

ISMERŐS? A saját anyanyelvednél is ezekkel a lépésekkel kezdted. Nem írni tanultál meg a bölcsőben és az iskolában beszélni. 

Százszorta hatékonyabb bárminemű csodaszoftvernél és csodatanárnál. Járj nyelvtanárodhoz azért, hogy gyakorold a beszédet, de az INPUT, a befelé jövő ingert te magad tedd meg, nincs idő ilyesmire egy nyelvórán. A nyelvórán beszélgess tanulótársaiddal, tanároddal, az életben ragadd meg az alkalmat arra, hogy megszólalj.

Ha ki akarod próbálni, csak írj nekem üzenetet honlapunkon: www.angolnyelvtanulas.shp.hu, és máris küldöm neked azokat a webcímeket, ahonnan letöltheted magadnak a mindennapi tananyagod.

Már nagyon sokan írtatok nekem személyes üzenetet, és elmondtátok a véleményeteket. Kérlek, szólj hozzá. Arra is kíváncsi vagyok, milyen eredménye van nálad. 

 

9 komment

Címkék: tanulás angol könnyű szövegértés

A bejegyzés trackback címe:

https://hatekonyangol.blog.hu/api/trackback/id/tr97724754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz60 2008.10.22. 00:24:49

Sziasztok!
Kb. 2 hete kezdtem el angolul tanulni, és eddig nagyon jól ment. Kb. 2 napja elakadtam a tanulásban, nem tudja az agyam megjegyezni a szavakat. Tudtok valami trükköt arra, hogy lehet megjegyezni?

Noéadmin 2008.10.22. 09:38:47

Látom, te is a csodamódszert keresed! Ha két hete kezdted, és jól ment, akkor annak egy oka lehet: valamit nem értettél. Az elméd ezen fennakad, ez természetes.
Annyi a teendőd, hogy menj vissza a tananyagodban addig, amíg még jól ment a tanulás. Be tudod lőni azt a részt? Ha megvan, akkor ismételd át az egészet, tanulgasd újra őket. Nem kell magolnod a szavakat. Ha képek vannak hozzá, azokat könnyebben megjegyzed, de te magadnak is munkát kell tenned a tanulásba, mégpedig úgy, hogy az új szavakkal mondatokat mondasz. Tudom, kezdőként ez furcsa lehet, de működik, és nem kell angol mondatokat mondanod, elég ha a mondatodba az angol szót beleteszed.
Az egyik tanulóm épp most írta, ő szótanuló kártyákat szokott csinálni, képekkel, vagy képek nélkül. Ezt is jónak tartom.
De azért hátha ír valaki valami TRÜKKÖT.
Ja, kedves Krisz60: a hallgatás a trükk. Ha minden nap hallgatsz, előbb-utóbb észrevétlenül kúsznak be a buksidba a szavak is. Már más is írta, hogy sokkal könnyebb így a tanulás, és nagyobb kedve van tanulni. :))

Krisz60 2008.10.22. 22:07:57

Köszönöm a tanácsokat, és megfogadom . Csak kicsit idegesít hogy vannak szavak amiket azonnal megtanulok és soha nem fogom elfelejteni és vannak olyanok, amiket 3 nap múlva is elfelejtek. Nem tudom mihez kötni azokat a szavakat amiket nem tudok megjegyezni. Ehhez kértem valami trükköt. Lehet hogy nem is kell azonnal megjegyezni, hanem majd később jönnek elő?

Noéadmin 2008.10.23. 11:29:07

Ez így igaz. Vannak szavak, amelyek könnyebben megmaradnak, vannak amelyeket többször kell hallanod, kimondanod, hogy rögzüljön. Hidd el, saját nyelvedben is így van. Van, amit sokkal később kezdtél el használni, megjegyezni, mint ahogy meghallottad. Csak ez azért nem tűnik fel, mert anyanyelvi környezetben élsz, beszélsz. De igenis kösd a szót valamihez. Ahhoz, amit jelent. Ha képileg meg tudod jeleníteni, mert mondjuk egy főnév, tárgy, akkor rajzold le. Ha nehezebb szóról van szó, mert mondjuk elvont fogalom, ige stb., akkor mi jut eszedbe a szóról? Például azt kell megtanulnod, hogy go hiking (kirándulni megy): mondjál vele olyan példákat, amikor ilyet láttál, csináltál stb. Magát a fogalmat összekötöd így a szóval, és sokkal jobban megjegyzed.

Ha úgy érzed, vannak szavak, amelyeket nehezen jegyzel meg, akkor írd le őket, de ne csak magát a szót, hanem egy egész mondatot vele. Például azt a mondatot, ahol találkoztál vele. Pár nap múlva térj vissza hozzá, és alkoss megint mondatokat a szóval. Egy idő után meg fogod jegyezni. De ahogy te is megjegyezted, elő fog jönni. Na mostmár szentelek egy cikkecskét ennek a szótanulásnak:)))

Csabi80 2008.10.23. 17:11:48

Helló!

Tetszik a nyelvsulid :) még csak az elején járok, de szorgalmas tanuló leszek, ösztönzőek az írásaid és a tanulói verseny is.

Lenne egy kérdésem a kiejtéssel kapcsolatban, szerinted a brit, vagy az amerikait érdemes tanulni? Csak ma fogalmazódott meg mikor hallgattam "daughter" szót, mind a két verzióban. Ja, és jól érti egymást az angol angol és az amerikai angol?

Üdv!

Noéadmin 2008.10.24. 08:52:17

Köszönöm szépen, és örülök, hogy szorgalmas leszel.
Ez jó kérdés, hogy mit érdemes tanulni. Akár azt is kérdezhetnéd, az új-zélandit, az ausztrált stb. érdemes-e tanulni. Bocsi, muszáj volt:))

Kezdd azzal, amelyikre neked szükséged van. Mire akarod használni a nyelvtudásod? Ha amerikába akarsz például dolgozni menni, érdemes hozzászoktatnod a füled az amerikai angolhoz.

Ha valaki például az üzelti életben akar tevékenykedni, akkor még a külföldi-angolt is értenie kell, értem ez alatt, hogy ha egy kínai, német, francia, olasz stb. ember beszél angolul, azzal is boldogulnia kell. Nem biztos, hogy könnyebb.

De megnyugtatlak, hozzá lehet szokni mindenféle akcentushoz pár hét alatt. A megértést - és ezzel válaszolok következő kérdésedre is - nem mindig az akcentus akadályozza, hanem a szókincs. Az amerikai angol és az angol angol szókincsét tekintve sok különbséget tud felmutatni. Azt hogy nem értik egymást, túlzásnak tekintem - bár találkoztam ilyennel - , inkább azt mondanám, tud egy amerikai úgy beszélni, hogy az angol angol ne értse, és fordítva.

Szóval, kezdd el, és kialakul, melyik úton menj tovább. :))

Krisz60 2008.10.24. 20:39:44

Kezd leülepedni minden amit eddig tanultam és egyre több mindent értek meg. Lehet hogy túl sokat akartam egyszerre tanulni és kellett egy kis pihenő. Úgy látszik kell egy kis idő hogy a buksink befogadja a szavakat és a nyelvtant. Bár még nagyon keveset tudok, de arra amit ilyen rövid idő alatt itt tanultam nagyon büszke vagyok. Biztos leszek majd megint gödörben, de most már pozitívan látom a dolgokat. Köszönöm a sok segítséget!

Krisz60 2008.10.24. 21:02:23

Viszont megint elakadtam egy kicsit. Nem értem a hallgatásos leckéket. Hiába hallgatom, nagyon sok mindent nem értek, pedig a tanult szavakból vannak összeállítva a mondtatok. Lehet hogy itt a leckében nagyon le van rövidítve minden? A BBC-n azért jobban megértem amit mondanak.

Noéadmin 2008.10.25. 19:25:06

Igen, elég sokat jelent, ha egy összefüggő szöveget hallgatsz, meg mondjuk nézed is, hiszen a látványból is sokminden kiderül. Hallgasd csak szorgalmasan, menj vissza a szavakhoz, mondatokhoz, próbáld meg ismételni, mondogatni, és menni fog. Nézd meg a leiratot, hallgasd meg újra. Ha még mindig nem teljesen tiszta, akkor megint olvasd el, megint hallgasd, legyen előtted a szöveg leirata és ismételd. De nagyon fontos, hgy a szavakat tudd. A tudás alatt 100% bizonyosságot értek. Ha gondolkozol egy-egy szó jelentésén, akkor jóhogy nem érted a szöveget. Szóval kitartás, és szorgalom.
süti beállítások módosítása