Angol nyelvtanulás hatékonyan

A hatékony nyelv tanulásában segítek neked, akár kezdő vagy akár haladó. Értékes tanácsokkal, ötletekkel, feladatokkal látlak el, ami könnyebbé és hatékonyabbá teszi számodra a nyelvtanulást, valamint angol nyelvű országok kultújáráról olvashatsz érdekességeket, amelyek hasznosak lehetnek munkavállalóknak, turistáknak egyarán, és megkönnyíthetik angol tanulásod. www.onlineangol.com

Friss topikok

Hogyan tanulj idegen nyelvet

2008.11.02. 15:03 Noéadmin

Mit szólnál, ha megtanulnál TANULNI. Ha megkérdezném tőle, mit jelent az, hogy tanulni, mit felelnél?

Sokak a tanulást azonosítják az iskolában való tanulással: ülni a padban, vagy otthon görnyedni a könyvek felett, vagy figyelni, ahogy a tanár valamit magyaráz.

Tanulni annyit jelent, mint összpontosítani a figyelmet valamire, amit aztán megvizsgálunk abból a célból, hogy megértsük. Nagyon fontos ezt tudnod, mert szeretném felforgatni az eddigi elképzeléseid a nyelvtanulásról.

A nyelv egy készség. Itt nem történelmi tények, évszámok megtanulásáról van szó. Elnézést kérek a történelem szerelmeseitől, én is imádom ezt a tantárgyat, de lássuk be, egészen más célból tanuljuk.

TANULJ MEG TANULNI. Meleg szívvel ajánlom neked L. RON HUBBARD – A TANULÁS ALAPVETŐ KÉZIKÖNYVE című kiadványt, ami nálam alapvetően megváltoztatta a tanulásról és a tanításról alkotott véleményem és hozzáállásom, pedig hát tanárképző főiskolát végeztem, vagy mifene. Nem kellett volna, ez a könyv – amit kb. 3-4 óra alatt tanulmányozhatsz – bőven elég lett volna.

Te hogy emlékszel vissza? Tanítottak téged tanulni? Mondták, HOGYAN tanulj meg bármit? Nekem ez – egésze a fent említett könyv elolvasásáig – kimaradt az életemből, pedig 16 évet ültem iskolapadban.

Na, de térjünk a lényegre: szeretnélek megtanítani téged nyelvet tanulni.

Első lépés: idézd fel, te hogyan tanultad az anyanyelved. Ha gyermeked van, akkor még könnyebb, mert talán közelebb van időben.

Mielőtt beszéltél, mi történt? Könyveket olvastál? Nem. Édesanyád szókártyákat adott neked betűkkel? Nem. Szavakat morfondíroztál magadban? Nem.

Az első lépés a HALLGATÁS volt. Tudom, hogy már volt róla szó, de még lesz is. Szóval vagy megszokod, és beépíted a tanulásodba, vagy maradsz a magolós megoldásnál.

Sok-sok levelet kapok azzal kapcsolatban, hogy érti a tanuló a szöveget, és írni is egész jól megy, de a szövegértés és a beszéd nem, segítsek. Tanulj meg tanulni!

Amikor idegen nyelvet kezdünk el tanulni, nyelviskolába vagy magántanárhoz megyünk, vagy marad az Internet. Elkezdik nekünk magyarázni a nyelvtant, magoljuk a szavakat, és talán pár párbeszédet tudunk gyakorolni a tanárral, vagy más tanulókkal.

NEM JÓ! Megfordítottad a normális nyelvtanulás folyamatát. Első a hallgatás. Mindegy mit, csak az általad tanult idegen nyelven legyen. Ne akard megérteni, csak hallgasd.

Kérdezitek, hogy meddig kell hallgatni egy-egy szöveget. Ameddig akarod. Egyszer, kétszer, százszor, majd menj a következőre. Első hiba, amit a tanuló elkövet, hogy válogat, és szintjének megfelelőt akar hallgatni. Ne tedd. Bízz bennem, de főleg magadban.

A következő nagy hiba, hogy feladod. Egy hét, két hét és vége. Nem tartod fontosnak, vagy mert azonnali eredményre vársz. Ez egy folyamat. Közben tanuld csak a nyelvtant, hiszen felgyorsítod a megértés folyamatát. Tanuld a szavakat – hamarosan erről is szó lesz, hogyan – , nézzél filmeket, hallgass zenét angol szöveggel.

A nyelvtudásod mértékét nem az bizonyítja, hogy hol tartasz a tanfolyamon, vagy a tankönyvben. Tudod használni, vagy sem?

A természetes folyamat így szól: először csak hallod az idegen nyelvet, majd egyre több szó kezd felbukkanni a nagy sötétségből, és kezdenek értelmet nyerni. Majd elkezdesz te magad is megszólalni.

Miért fontos, hogy először halld, és ne lásd a szavakat?

Mert ha először látod a szavakat, vagy úgy tanulod a szavakat, hogy az írott képük van előtted, akkor azt a szót nem a jelentéséhez kötöd először, hanem az írott alakjához – és mint tudod, az angolnál ez aztán tényleg különbözik – , rosszabb esetben a magyar megfelelőjéhez. És kész a katasztrófa: fordítasz a saját nyelvedről angolra vagy fordítva.

Ráadásul az angol igencsak különbözik sok más nyelvtől. Nagyon fontos szerepet játszanak a nyelvben a hangsúlyok. Ha a magyar nyelvet megfigyeled, a hangsúly mindig a szavak elején van, ez adja a magyar nyelv ritmusát. Az angol nyelv ritmusa egészen más: mivel a mondatban nem minden egyes szón van hangsúly. Ezért ha csak szavakat tanulsz meg, előfordulhat hogy hiába tudod az adott szót, nem érted a mondatot, mivel az angol sok szót – amin nincs hangsúly – elnyel.

SOHA NE TANULJ SZAVAKAT KÜLÖN. Mindig foglald mondatba, és sokszor mondd el. A legjobb, ha hangos szótárral tanulsz. Tanfolyamunkon a szavakat letöltheted, így folyamatosan hallgathatod, gyakorolhatod. Hogy nincs magyarul is mellé mondva? Nem is lesz. Nem szeretném, ha az angol szavak hallatán a magyar szó ugorna be. Ha meghallasz egy angol szót, magának a fogalomnak kell beugrania, amit az a szó képvisel, és nem a magyar megfelelőjének. De erről majd legközelebb.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hatekonyangol.blog.hu/api/trackback/id/tr37745601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz60 2008.11.05. 00:24:32

Sziasztok tanulók! Én is kezdő tanuló vagyok, kb. 1 hónapja kezdtem itt angolt tanulni. Előtte még soha sehol nem tanultam angolt. Németet egy kicsit már tanultam, de ez teljesen más. Azt szeretném kérdezni hogy Ti hogy haladtok itt ezzel a tananyaggal? Mert én borzasztóan szeretem, rengeteget tanultam az 1 hónap alatt, és KÜLÖN köszönöm Noéminek a rengeteg segítséget. Megfogadtam a tanácsait, nagyon sok angol szöveget hallgatok, többek között a kedvenc Cd-met angulul. Igaz nem sokat értek belőle,de amikor megértek egy-egy szót a tanultakból annak nagyon örülök.Örülnék ha mindenki megosztaná az élményeit a tanulással kapcsolatban. Hátha tudunk egymásnak segíteni.

Noéadmin 2008.11.06. 15:53:51

Köszönöm Krisz60 a hozzászólásod, örülök a sikerednek, csak így tovább.
süti beállítások módosítása